مقالات آموزشی

برای ارتقاء دانش شما کشاورزان محترم تیم تــحقیقات و پـــژوهش شیمی گل روزانه مقالات علــمی راجـــع به محصولات و گیاهان مختلف برای شما تهیه و تولید می نمایند ، با مطالعه و یادگیری مقالات علمی همیشه دانش کشاورزی خود را بروز کنید

fe-1

راهکارهای موثر وعملی جهت افزایش آهن در دسترس گیاهان

هر موجود زنده ای برای رشد و زنده ماندن به غذا برای ادامه حیات نیاز دارد و این ویژگی بین گیاهان و جانوران، مشترک است. در این مقاله به بررسی راهکارهای موثر وعملی جهت افزایش آهن در دسترس گیاهان می پردازیم.

ادامه مطلب

Copper-Sulphate

کاربرد مس به عنوان یک عنصر منحصر به فرد در کشاورزی

عنصر مس به واسطه ویژگی‌ها، خصوصیات و دسترسی آسان به وفور در کشاورزی مورد استفاده واقع می‌گردد. مس به عنوان عنصری از جدول تناوبی و نماد Cu از دیرباز در زندگی انسان‌ها نقش قابل توجهی داشته است. تاریخچه کشف مس به زمان غارنشینی و سفالگری انسان‌های نخستین می‌رسد.

یون‌های مس تنها به صورت ترکیب با سایر عناصر و ترکیبات برای گیاهان قابل جذب است. عنصر مس در خاک گیاهان حتما باید وجود داشته باشد، چرا که فقدان مس و عدم تامین مس مورد نیاز گیاهان موجب می‌شود که به خوبی رشد کنند یا بعد از رشد، برگ‌ها و سرشاخه‌های گیاه به صورت سوخته درآید. باید توجه داشته باشیم که در محیط‌هایی با PH قلیایی که شامل خاک‌های قلیایی می‌گردد، مس برای گیاهان غیر قابل جذب است و این نکته در مورد خاک فلات ایران که عمدتا دارای PH قلیایی است، بسیار حائز اهمیت است.

عنصر مس در گیاهان متحرک نبوده و به شکل رسوب در خاک باقی می‌ماند. در صورتی که خاک با فقر مس مواجه باشد یا بنا به دلایل گفته شده، بازده جذب مس از خاک کاهش یافته و با کمبود مس، برگ ها پیچیده شده و دمبرگ گیاهان به سمت پایین، خم خواهد شد. کمبود عنصر مس عموما در فصل تابستان  و خاک شنی که با آب شیرین آبیاری شده، ایجاد می‌گردد.

علاوه بر این کمبود مس در درختان تازه بارور شده یا در باغ‌هایی که به تازگی ایجاد شده اند، به احتمال قوی ایجاد می‌گردد. گیاهانی همچون یونجه، کاهو، پیاز، مرکبات، درختان میوه و گندم نسبت به کمبود و پروسه کاهش مس، حساسیت بیشتری دارند.

به طور کلی به علت ثابت بودن عنصر مس در جایگاه گیاهان، گیاهان جوان تر نسبت به گیاهان مسن، زودتر علامت دار می‌شوند. در مقابل لوبیا، نخود فرنگی، سیب زمینی و سویا حساسیت کمتری نسبت به کمبود مس دارند.

علایم کمبود عنصر مس، بسته به نوع گیاه متفاوت است، به عنوان نمونه، کمبود مس در غلات دانه ریز به صورت برگ‌های زرد در گیاهان، سوختگی، پیچیدگی نوک برگ ها و ظهور رنگ سبز کمرنگ در برگ‌های سبز گیاهان همراه با عدم تشکیل سنبله به ویژه سنبله‌های انتهایی بروز پیدا می‌کند.

کمبود عنصر مس در مرکبات بلافاصله بروز نمی‌کند و این درختان، رشد سریع همراه با برگ‌های درشت اما به رنگ سبز تیره و یا لکه زرد در طی سیر تکاملی طی می‌کنند.

برگ ها در اثر کمبود مس شادابی خود را از دست می‌دهند. در گیاه گندم، کمبود عنصر مس باعث کوچک شدن خوشه ها و حتی عدم تشکیل دانه در انتهای خوشه می‌گردد.

عنصر مس در کشاورزی به صورت مخلوط با سایر عناصر که به آن مخلوط Bordeaux می‌گویند، برای کنترل رشد قارچ در برگ گیاهان انگور و انواع توت ها استفاده می‌شود.

جهت جبران کمبود عنصر مس، می‌توان مس را به صورت کودهای مخلوط با دیگر مواد معدنی به خاک با سطح قلیایی خاک به صودت متعادل درآید.

برای جبران کمبود مس در خاک گیاهان، لازم است تا از سولفات مس استفاده کنیم تا عنصرمس مورد نیاز گیاه تامین گردد.

از روش‌های دیگر و موثر اصلاح خاک‌های آهکی و PH بالا همچون خاک  فلات ایران، می‌توان از کود سولفات آمونیوم استفاده کرد.

جمع بندی

سولفات مس و کلرید مس ، با کنترل ریشه گیاه به رشد و تکامل بهتر گیاه کمک شایانی می‌کند. با اضافه شدن ترکیبات مس، شاهد بازیابی ریشه ها هستیم. دانشمندان در آزمایشات متعدد و متنوع ثابت کردند که استفاده از ترکیبات مس به رشد طولی ریشه گونه‌های گیاهی کمک کرده و جهت اصلاح بهتر گام برمی‌دارند.

حضور محترم معاون وزیر صنعت و معدن جناب اقای مهندس صالحی نیا

حضور محترم معاون وزیر صنعت و معدن جناب اقای مهندس صالحی نیا و فرماندار محترم و امام جمعه و مدیران ادارات و نهاد ها و خدمات شهرداری و دیگر مسئولین ارجمند در شرکت شیمی گل فیض خراسان
به امید آنکه حسن تدبیر این مسئولین عزیز و تلاش تمامی کارکنان این مجموعه باعث رسیدین به درجات بالاتری از موفقیت شود .

 

2

بررسی علائم کمبود عناصر غذایی اصلی در گیاهان

گیاهان به عنوان اصلی‌ترین منابع تامین غذایی انسان‌ها، لازم است که بیش از گذشته مورد اهمیت واقع شوند. گیاهان به عنوان منبع غذایی حیوانات، حشرات و به طور کلی موجودات کره خاکی تلقی می‌شوند و برای رشد، نمو تولید میوه به عناصر معدنی نیاز دارند.

عناصر ضروری برای رشد گیاهان، به عناصری اطلاق می شود که گیاه بدون آن ها، قادر به تکمیل چرخه رشدی خود نیستند.

به طور کلی 16 عنصر ضروری جهت رشد و نمو گیاهان شناخته شده است. از بین این 16 عنصر، سه عنصر کربن، هیدروژن و اکسیژن از طریق هوا و از راه روزنه‌ها جذب گیاه می‌شود.

عناصر ماکرو شامل نیتروژن، فسفر، پتاسیم، گوگرد و منیزیوم هستند که کمبود آن‌ها، عوارض جبران ناپذیری را ایجاد خواهد کرد.

علائم کمبود عناصر غذایی گیاهی

اهمیت تغذیه مناسب برای گیاهان از این جهت است که حاصلخیز نمودن خاک به عنوان کلید تحقق امنیت غذایی کشاورزی پایدار است و از ابزارهای مهم برای حاصلخیزی خاک، استفاده از کودهای کشاورزی می باشد. استفاده درست و تخصصی از کود های اثر بخش و رعایت تغذیه باعث رسیدن به حداکثر تولید در واحد سطح می‌شود.

علاوه بر این، به علت تداوم برداشت و استفاده گیاه از منابع موجود در خاک، توجه به تغذیه و استفاده از کودهای ضروری اهمیت دارد. نحوه تشخیص علائم کمبود عناصر غذایی در گیاهان از طریق آنالیز خاک، بررسی برگ‌ها و میوه‌ها انجام می‌پذیرد.

این نکته را به خاطر داشته باشید که در مناطق مختلف کشور، کمبود شدید برخی از عناصر مرسوم بوده و به شناسایی بهتر علائم کمک خواهد کرد. به دلیل عدم بررسی مداوم خاک و گیاهان به همراه عدم رعایت تعادل در عناصر و تاثیرات عناصر بر یکدیگر امکان دارد، کمبود عناصر متعددی همزمان با هم رخ دهد و نشانه های متعدد، مختلف و شدیدی را در گیاهان بروز خواهد داد.

علائم کمبود عناصر غذایی در گیاهان با توجه به بروز علائم در برگ های پیر (در قسمت های پایینی گیاه) یا برگ های جوان (در قسمت های بالایی گیاه) نشانه های مشخص و علایم معینی را به تفکیک عناصر نشان خواهد داد.

علائم کمبود عناصر غذایی گیاهی

برای تعیین کمبود عناصر غذایی در گیاهان، سه روش کاربردی وجود دارد که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت:

روش اول: در آزمایشگاه‌های آب‌ و خاک

این آزمایش در آزمایشگاه‌های تجزیه آب و خاک به وسیله کارشناسان مجرب صورت می پذیرد. بدین صورت که از خاک مزرعه یا باغ نمونه گیری کرده و با مراجعه به آزمایشگاه ها، اسیدیته، شوری و املاح محلول در خاک و میزان عناصر موجود در خاک تعیین می گردد.

روش دوم: آنالیز و تجزیه بافت های گیاهی

این آزمایش در زمان رشد گیاه انجام شده و برای تایید اختلالات ظاهری مورد استفاده واقع می گردد. با تجزیه برگ، میزان عناصر موجود در آن اندازه گیری می شود و با محدوده طبیعی که باید در برگ گیاه وجود داشته باشد، مقایسه می شود.

روش سوم: تشخیص ظاهری از روی علائم

گیاهان با بروز علائم به خصوصی به کمبود عناصر مختلف عکس العمل نشان می دهند. این علائم می تواند به عنوان محرکی برای تشخیص استفاده شود اما معیار دقیقی برای تشخیص عناصر نیست و باید به صورت دقیق کارشناسی گردد.

عناصر ضروری مورد نیاز گیاه دارای اثر هم افزایی بر یکدیگر بوده و می توانند در تعادل با یکدیگر، جذب را به صورت متقابل ارتقا خواهد داد.

به عنوان مثال فسفر، منیزیوم و نیتروژن دارای اثر هم افزایی بر یکدیگر هستند یا در مثالی دیگر می‌توان به منگنز، پتاسیم و آهن اشاره کرد.

در مقابل، عناصری هم هستند که اثر کاهنده یا بازدارنده برهم دارند. برای نمونه فسفر و آهن یا ازت، پتاسیم و مس دارای اثر بازدارندگی بر یکدیگر هستند.

با توجه به اثرات هم‌افزایی و بازدارندگی عناصر، رعایت تعادل و بالانس عناصر غذایی بسته به نوع گیاه و شرایط خاک می‌تواند به تعادل سایر عناصر هم آسیب برساند.

استفاده از کود‌های تک عنصر به تنهایی زمانی با ارزش است که با نظارت و دارا بودن اطلاعات آنالیزی دقیق به مرحله انجام و عمل برسد.

از این رو توصیه می‌گردد که کود های تک عنصر توام با کودهای ترکیبی به نسبت متعادل بین عناصر ماکرو و میکرو مورد استفاده قرار بگیرند.

 

 

فسفر

هر آنچه باید درباره کود فسفر بدانیم

فسفر، عنصری ضروری برای تمام موجودات زنده ازجمله گیاهان و جانوران است.گیاهان و درختان جهت رشد طبیعی و ثمردهی فراوان به عنصر کود فسفر نیاز مبرم دارند.

ادامه مطلب

WhatsApp Image 2020-08-10 at 09.14.02

برنامه غذایی پسته

بهمن  ماه : کود سوپر پاور باعث افزایش مقاومت درخت در مقابل استرس های محیطی ، کارایی بسیار بالا در خاک های قلیایی ، تحریک میکرو ارگانیسم های سودمند شود و می تواند ph خاک را در دراز مدت به ویژه در خاک های شنی بهبود بخشد.

کود پلت مرغی نه تنها منبع ارزشمندی از عناصر غذایی پر مصرف نظیر ازت ، فسفر ، گوگرد و هیومیک اسید و عناصر کم مصرف نظیر آهن روی و مس است بلکه با تشدید فعالیت های زیستی در باروری خاک بسیار موثر است.

اسفند ماه : کود npk حاوی ماکرون های نیتروژن ، فسفر و پتاسیم می باشد. وجود فسفر در گیاهان باعث می شود تا توان مقابله انها در برابر تنش های محیطی (تغییرات نامطلوب محیطی) افزایش یابد. کمک به فرایند فتوسنتز و تبدیل انرژی خورشیدی به انرژی شیمیایی برای گیاهان ، تفویت و ایجاد ریشه و افزایش شکوفه دهی درختان از دیگر کارکردهای فسفر در گیاهان است.

برنامه غذایی پسته

فروردین ماه : کود فروت ست z-n-p تاثیر بسزایی در خوشه بندی و تلقیح گیاه دارد. باعث کاهش ریزش پسته و برگ های درخت می شود. جوانه های گل در درخت سریعتر صورت میگیرد. عملکرد محصول را با حفظ مرغوبیت افزایش می دهد.

برنامه غذایی پسته اردیبهشت ماه : کود کلسیم مایع تامین کننده تخصصی عنصر کلسیم در گیاهان در دوره های مختلف رشد بوده و همچنین سبب افزایش رشد بافت های گیاه و باعث بهبود نفوذ آب در خاک و افزایشش کشش دیواره سلولی می شود.

خرداد ماه : کود آلی مایع فرتی پلاس با دارا بودن درصد مناسبی از عناصر مختلف در کنار یکدیگر موجب تغذیه گیاهان باغی ، افزایش عملکرد و راندما و افزایش مقاومت در برابر تنش های آبیاری و دمایی می شود.

اسید آمینه موجود در سوپر آمینو سبب تقویت دیواره سلولی درخت می شود. همچنین باعث افزایش میزان فتوسنتز و سبزینگی گیاه و همچنین بهبود فرایند گرده افشانی ، افزایش تعداد دانه و جوانه زنی دانه می شود.

کود npk 20-20-20 از اصلی ترین و پر مصرف ترین کودهای کشاورزی در دنیاست که باعث تغذیه گیاه و خاک از طریق عناصر مغذی و ضروری می شود.

تیرماه : عنصر پتاسیم سرعت انتقال کربوهیدرات ها ، آمینو اسید ها و سایر ریز مغذی ها را در سافه ها و برگ های گیاه افزایش خواهد داد. بدین ترتیب زمان رسیدن میوه ها را سرعت خواهد بخشید.

مرداد ماه : کود هیومیک اسید مایع ساختمان خاک را اصلاح نموده و سبب افزایش حاصلخیزی و نگهداری خاک می شود. توسعه و رشد ریشه ، کاهش درجه باز بودن روزنه ها و کاهش تبخیر که سبب شادابی و تحریک رشد گیاه می شود که در نهایت تمامی این عوامل موجب افزایش عملکرد و بهبود کیفیت میوه و محصول می گردد.

 

شهریور ماه : استفاده از کود فروت ست سبب افزایش مقاومت جوانه ها به سرمای زمستان ، افزایش میزان گرده افشانی موثر در بهار سال آینده ، افزایش رشد سرشاخه ها در بهار برای ایجاد شاخه های میوه دهنده و ذخیره عناصر غذایی مورد نیاز برای سال آینده می گردد.

 

potassium

پتاسيم یكی از سه عنصر ماكرو ضروری برای تولید محصولات گیاهی

پتاسيم يكي از سه عنصر ماكرو ضروري مي باشد  كه نقش مهمي در توليد محصول سالم و پربار دارد كه  در حال حاضر براي فعاليت  ٨٠ گياه مورد نياز هست. اين عنصر مسئول جذب آب در گياه  از ريشه ها  به شاخه ها  مي باشد  و در تنظيم فتوسنتز و تنفس نقش دارد.

پتاسیم همچنين در جذب مواد ريز مغذي نقش دارد و باعث افزايش جذب نيترژن نيز مي شود و توليد پروتئين را افزايش مي دهد و موجب سلامت كلي گياه می شود  و موجب  افزايش توانايي گياه در تحمل بيماريها ،آفات و تنش محيطي مي شود.

بدون شك مديريت عنصر پتاسيم براي توليد محصولات سالم ، بهینه سازی محصول و در نتيجه افزايش پتانسيل سود دهي ضروری است

اما كدام منبع بهترين انتخاب است؟

پتاسيم ميتواند از منابع زيادي تامين شود اما تنها پتاسيم پلاس  است که به عنوان منبع اوليه  مي باشد. بگذاريد نگاهي به يك سري فاكتورها جهت بررسي اين قضيه بيندازيم

پتاسيم پلاس يا همان SOP و موريات پتاس يا همان MOP داراي پتاسيم بيشتري نسبت به منابع ديگر هستند. مواد مغذي بالا در اين كودها همچنين نقش ديگري هم ايفا ميكند.

سولفات پتاسيم داراي گوگرد است كه يكي از ريز مغذهاي مهم بشمار مي آيد كه نقش كليدي در عملكردهاي مختلف كه در رشد و نمو مطلوب نقش دارند بازي مي كند. وآن زماني كه به شكل سولفات هست ميتواند يه راحتي توسط ريشه گياه جهت  جذب در دسترس قرار گيرد. از طرف  ديگر MOP شامل مقادير بالاي  كلر و نمك است كلر اضافي ميتواند در ناجيه سيستم ريشه تجمع پيدا كند. و جذب عناصر ضروري اظراف ريشه را مسدود كند و كيفيت محصول را پايين بياورد و محصول را كاهش دهد.

مشابه كلر،  شاخص نمك است. كودهايي كه شاخص نمك بالايي دارند موجب تاثيرات مخرب روي رشد محصول و سيستم خاك مي شوند. در پايه تركيبات اكسيد پتاسيم SOP عاري از كلر مي باشد و داري مقادير غني پتاس و كمي نمك است ، به همين خاطر  سولفات پتاسيم داري تنوع  در زمان مصرف است و موجب كاهش خطر تجمع نمك در خاك مي شود

با توجه به تمام اين دلايل  مي توان گف پتاسيم پلاس يكي از منابع معتبر تامين پتاسیم است و موجب افزايش و بازدهي  محصول مي شود

asd

حلال‌های شیمیایی

هر محلولی دست‌کم متشکل از دو بخش حلال و حل‌شونده است، حال به ماده‌ای که بیش‌ترین بخش از محلول را تشکیل می‌دهد و جزئی از حل‌شونده را در خودش حل ‌کند، حلال گویند. لذا حلال‌های شیمیایی به موادی می‌گویند که مواد و سایر املاح را در خود حل می‌کنند و به حاصل این انحلال، محلول گفته می‌شود.

حلال‌ها می‌توانند گاز، جامد و یا مایعی فوق بحرانی باشند که در بیش‌تر مواقع، به شکل مایع هستند. میزان انحلال املاح در حلال‌ها به عوامل و فاکتورهای گوناگونی وابسته است که مهم‌ترین عامل دماست، لذا رابطه‌ی مستقیمی بین انحلال یک ماده با دما وجود دارد.

کاربرد حلال‌های شیمیایی

حلال‌های شیمیایی کاربردهای فراوانی دارند، مانند:

  • حلال‌های آلی در تمیزکردن خشک مثل تتراکلراتیلن
  • رقیق‌کننده‌ رنگ مثلتورپتین و تولوئن
  • حلال لاک‌ ناخن و حلال‌های چسب مثلاستون و اتیل‌استات و متیل‌استات
  • در محلول‌های پاک‌کننده مثل هگزان
  • در موادشوینده مثل مرکبات ترپن‌ها
  • در عطرها مثل اتانول

متداول‌ترین حلالی که حل‌کننده‌ بسیاری از مولکول‌های قطبی و کوالانسی است و کاربرد وسیعی دارد، آب است که به محلول‌های آن‌ها محلول آبی می‌گویند. حلال‌ها دارای کاربردهای فراوانی در صنایع شیمیایی و دارویی، نفت و گاز و فرآیندهای تصفیه و ترکیبات شیمیایی هستند.

گروه‌بندی حلال‌های شیمیایی

 

قطبی و غیر قطبی

بطورکلی حلال‌ها به دو دسته‌ی قطبی و غیرقطبی طبقه‌بندی می‌شوند (البته بجزمواردی خاص مثل محلول‌های فلزی که در دمای اتاق به شکل مایع هستند و محلول‌های جیوه که به اصطلاح به آن‌ها آمالگام می‌گویند) .

آب بعنوان حلالی قطبی با ثابت دی‌الکتریک 88 (در صفر درجه سانتیگراد ) نشان داده می‌شود. برطبق این گروه‌بندی، حلال‌هایی که ثابت دی‌الکتریک‌شان زیر 15 ‌باشد، غیرقطبی محسوب می‌شوند. بطور کلی ثابت دی‌الکتریک حلالی، توانایی حلال در کاهش بار داخلی موثر مواد حل‌شونده را نشان خواهد داد.

از ثابت دی‌الکتریک بعنوان معیاری جهت پیش‌بینی توانایی یک حلال در حل‌کردن املاح یونی در خودش، می‌توان استفاده نمود.

قطبش‌پذیری و قطبیت و پیوند هیدروژنی یک حلال، از عواملی هستند که مشخص می‌کنند که هر حلالی قابلیت انحلال چه نوع مواد و املاحی را در خودش دارند. این عوامل نشان‌دهنده‌ی این امر است که حلال‌های قطبی می‌توانند ترکیبات قطبی را بخوبی حل ‌کنند و حلال‌های غیرقطبی ترکیباتی غیرقطبی را، و برطبق قاعده‌ای کلی می‌توان گفت که “همانند، همانند را در خودش حل می‌کند”.

ترکیبات قطبی مثل قندها (بطورمثال ساکاروز) و ترکیبات یونی (مثل نمک خوراکی)، در حلال‌هایی قطبی مانند آب بخوبی حل می‌شوند، در صورتیکه ترکیباتی غیرقطبی مثل موم‌ و یا روغن تنها در حلال‌هایی ناقطبی حل می‌شوند.

حلال‌هایی آپروتیک و پروتیک

حلال‌هایی با ثابت دی‌الکتریک بالای 15، که حلال‌هایی قطبی شمرده می‌شوند به دو دسته‌ی حلال‌های پروتیک و آپروتیک گروه‌بندی شده‌اند.

  • حلال پروتیک:

به حلال‌های شیمیایی که دارای توانایی تشکیل پیوند هیدروژنی می‌باشند، حلال‌های پروتیک می‌گویند.

  • حلال‌های شیمیایی آپروتیک:

به حلال‌هایی که قادر به تشکیل پیوند هیدروژنی نیستند، حلال‌های آپروتیک گفته می‌شود.

حلال‌های آلی و معدنی:

گروه‌بندی دیگری که درمورد حلال‌ها انجام می‌شود، حلال‌ها را به دو گروه کربن‌دار و غیرکربنی یا آلی و معدنی تقسیم کرده است.

حلال‌های آلی

به حلال‌هایی که در ساختارشان کربن و اسکلت‌های کربنی دارند، حلال‌های آلی می‌گویند که خود به چندین دسته طبقه‌بندی می‌شوند: هیدروکربن‌های هالوژنه، هیدروکربن‌های آلیفاتیک، هیدروکربن‌های حلقوی، هیدروکربن‌های آروماتیک، هیدروکربن‌های معطر و حلال‌های اکسیژنی.

  • هیدروکربن‌های هالوژنه: به هیدروکربن‌هایی که در ساختارشان، اتم‌های نافلز گروه هالوژن‌ها (فلوئور، کلر برم و ید) دارند، هیدروکربن‌های هالوژنه می‌گویند، مثل کلروفروم (3CHcl) که در گذشته جهت بیهوش کردن و در صنایع یخچال‌سازی دارای کاربردهای فراوانی بوده است.
  • هیدروکربن‌های آلیفاتیک: به هیدروکربن‌هایی که دارای ساده‌ترین ساختارهای تشکیل شده از اسکلت‌های کربنی بدون حلقه‌های آروماتیک و بنزنی می باشند، آلیفاتیک گفته می‌شود، مثل آلکان‌ها، آلکن‌ها، آلکین‌ها.
  • هیدروکربن های حلقوی: در ساختارشان، حلقه‌های کربنی دارند ولی برخلاف آروماتیک‌ها، این ترکیبات سیر شده می‌باشند و ساختار رزونانسی و یا الکترون نامستقر ندارند، مثل سیکلوهگزان (C6H) که بصورت مایعی بی‌رنگ و روغنی‌شکل است و دارای کاربردهای زیادی در رزین‌های طبیعی و سنتزی و واکس‌ها و… می‌باشد.
  • هیدروکربن‌های آروماتیک: به هیدروکربن‌هایی که در ساختارشان حلقه بنزن و یا دیگر حلقه‌های پایدار که دارای الکترون‌های نامستقر و حالت‌های رزونانسی هستند، دارند، هیدروکربن‌های آروماتیک گفته می‌شود. مثل بنزن (C6H) که کاربردهای زیادی در صنایع تایر و ساخت رنگ، چسب و رزین و… دارد.
  • حلال‌های اکسیژنی: هیدروکربن‌هایی که در ساختار کربنی‌شان، اتم اکسیژن دارند مثل اترها، الکل‌ها، آلدهیدها، کتون‌ها، استرها و غیره، حلال‌های اکسیژنی می‌گویند. مثل اتانول (C2H5OH) که مایعی قابل اشتعال و بی‌رنگ است و کاربردهای گسترده‌ای در صنایع ضدیخ‌سازی، عطر و ادکلن و غیره دارد.

حلال‌های معدنی

به حلال‌های شیمیایی که در ساختارشان اسکلت‌های کربنی ندارند، حلال‌های معدنی می‌گویند. آب فراوان‌ترین و معروف‌ترین حلال معدنی است و به آن حلال جهانی نیز گفته می‌شود. آمونیاک، گوگردتری‌اکسید، سولفوریل‌کلرید، فسفریل‌کلرید، دی‌نیتروژن‌تترااکسید، هیدروفلوئوریک‌اسید، سولفوریک‌اسید، برم‌پنتافلوئورید، نمونه‌هایی از حلال‌های معدنی هستند.

نتیجه‌گیری

حلال (Solvent) به ماده‌ای گفته می‌شود که قابلیت حل یک ماده‌ی دیگر را در خودش دارد. بطور معمول بین حل‌شونده و حل‌کننده واکنشی انجام نشده و ماده‌ی جدیدی تولید نمی‌شود. بعنوان مثال زمانیکه آب در ماده‌ای قطبی حل می‌شود، بخاطر نیرویی که از سمت حلال به مولکول‌های آب وارد می‌شود، موجب جداشدن مولکول‌های آب و قرارگیری آن‌ها در بین مولکول‌های حلال می‌شود.

1

برنامه غذایی زعفران

برنامه غذایی زعفران 

مرداد ماه : ذخیره غذایی موجود در پیاز زعفران را افزایش داده و باعث افزایش تولید کلاله زعفران می شود و ویژگی های خاک را بهبود می بخشد.

شهریور ماه : ضد عفونی کننده خاک است و باعث پیشگیری از بیماری های قارچی و جلوگیری از پوسیدگی پیاز زعفران می شود.  همچنین تامین کننده پتاس است که موجب بهبود عمل فتوسنتز می شود و باعث افزایش مقاومت نسبت به تنش های کم آبی و شوری می گردد.

مهر ماه : سبب افزایش قدرت جوانه زنی گل زعفران می گردد.

اسفند ماه : سبب رشد و توسعه بهتر ریشه جهت سال آینده ، افزایش مقاومت پیاز زعفران در مقابل تنش های دمایی ، آبی ، آفات و بیماری ها می گردد. همچنین سبب افزایش قدرت رویش و تثبیت در رشد جوانه انتهایی می گردد.

ادامه مطلب

©1398 - تمامی حقوق برای شیمی گل محفوظ است. مدیریت سایت : نوین ادمین

X